2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Sviestinė višta

Dažnai nepasmaguriausi, bet kartais galima.
Reikės:
vištos
3-4 obuolių
2 galvų ir dar kelių skiltelių česnako
5-6 nedidelių svogūnų
2-3 morkų
aliejaus
druskos
pipirų
~180 sviesto (recepte nurodoma tiek, bet išsiversti galima ir su mažiau)


  • Vištą pamarinuojame su prieskoniais, druska ir česnakų griežinėliais. 
  • Obuolius perpjauname į keturias dalis, išimame sėklalizdžius.
  • Vištą įdarome puse sviesto (~90 gramų) ir obuoliais
  • Įdedame į formą, įpilame pusę stiklinės vandens, pašauname į 180 laipsnių karštumo orkaitę.
  • Pusę likusio sviesto išlydome, ir juo vis palaistome kepančią vištą.
  • Kai jau išsiskirs skysčiai iš vištos, galime toliau laistyti jais. Tik būkite atidūs - ji gali lengvai apdegti, todėl padėtį būtina stebėti nuolat
  • Svogūniukus ir česnakus nulupame, perpjauname pusiau. Pakepiname šiek tiek, ne iki sielos gelmių, ant aliejaus šiek tiek pasūdę.
  • Tą patį padarome ir su šiaudeliais pjaustytomis morkomis.
  • Baigiant kepti (likus kokioms 10-15 minučių) daržoves sudedame šalia vištos
  • Maniškė višta didelė nebuvo, kepė gerą valandą.
  • Skanaus.
Rasta žurnale "Moteris namuose", kuris į mano rankas pateko visai netyčia.

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Greitai pagaminami sausainukai su ananasais

Čia net nėra ką gaminti, bet užtat yra ką valgyti!

Reikės:
Mielinės sluoksniuotos tešlos
Skardinės konservuotų ananasų puselėmis
puošmenų pagal poreikį (uogyčių viduriukui, cukraus pudros ir t.t.)

Tešlą iškočiojame, supjaustome plonomis juostelėmis ir jas vyniojame ant nusausintų ananasų puselių. Kepame orkaitėje kol gražiai paruduoja.

Atsiprašau už foto kokybę, o ir pudros neturėjau... bet įžvelkite potencialą!

2012 m. kovo 13 d., antradienis

Bandukai su vištienos ir daržovių įdaru

Reikės:
Tešlai:

~40 gramų mielių
šaukšto cukraus
~keturių stiklinių miltų
pusės šaukšto druskos
dviejų kiaušinių
pusės stiklinės aliejaus
beveik pilnos stiklinės šilto  vandens
Įdarui:
~400 gramų virtos vištienos
vieno svogūno
kelių skiltelių česnako
vienos morkos
vienos paprikos
šiek tiek sojų padažo
šaukštas pomidorų padažo
druskos
pipirų
kario
šaukštelis maltų kiminų
(iš esmės tai prieskoniai čia kiekvieno asmeninis reikalas)

Dar reikia
vieno kiaušinio aptepimui
kmynų pabarstymui

Tešlą darome taip:

  • Vandenyje ištirpiname mieles, suberiame cukrų, gerai išmaišome ir paliekame pastovėti šiltai, kol ims burbuliuoti
  • Kitame dubenėlyje sumaišome aliejų ir kiaušinius.
  • Mielėms pakilus, supilame jas į kiaušinių ir aliejaus masę, susijojame miltus, įdedame druskos ir minkome. Tešla nebus labai kieta.
  • Man jau taip nutiko, kad šiek tiek pritrūko kvietinių miltų, todėl į tešlą vietoj vienos stiklinės kvietinių miltų supyliau stiklinę kukurūzinių. Ir tešla tikrai gavosi skani, tai jei darysite patys, galite kukurūzinių miltų įberti ir tyčia.
  • Tešlą įdedame į aliejumi pateptą puodą ar kitą laikmeną, dar šiek tiek patepame aliejumi ir paliekame pastovėti kol pakils.
Įdaras:
  • Paukštieną galima naudoti kokią tik norite, originaliame recepte naudota apkepta kalakutiena. 
  • Visgi aš naudojau vištieną. Virtą. Ją supjausčiau smulkiais gabaliukais.
  • Morką sutarkavau, svogūnus supjausčiau gan smulkiai, susmulkinau česnaką, papriką, viską pakepinau.
  • Kepinant daržoves apšlaksčiau jas sojų padažu, įdėjau prieskonių, gerą šaukštą pomidorų padažo.
Toliau:
  • Tešlą iškočiojame į didelį stačiakampį. Nenuploniname. Padaliname į keturias ilgas juostas.
  • Ant kiekvienos tešlos juostos vidurio plona eilute sudedame įdarą ir paėmę tešlą už kraštų, sulipdome.
  • Aštriu peiliu supjaustome vyniotinį į gabaliukus, sudedame į skardą, aptepame plakiniu, apibarstome kmynais.
  • Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 25 minutes. 

2012 m. kovo 12 d., pirmadienis

Kreminė brokolių sriuba

Nežinau ar kad pavasaris, ar kad jau nebe žiema, patraukė mane prie žalios spalvos. Ne tik atnaujinau savo sodininkystes, po namus ėmiau šmirinėti žaliais drabužiais, bet dar ir maistą ėmiau gaminti žalią. Tęsdama savo brokolinius receptus, pristatau labai jau skanią sriubą.



Reikės:
Pusės poro (apie 100 gramų)
300 gramų brokolio žiedynų
~100 gramų sviesto
kelių galvučių česnako
vieno nemažo svogūno
trijų šaukštų miltų
450 ml pieno
druskos
pipirų
750 ml sultinio
arba tokio pat kiekio vandens ir dviejų kubelių


  • Puode ištirpiname kokius tris šaukštus sviesto (apie 50 gramų)
  • Jame pakepiname supjaustytus žiedeliais  svogūną, porą bei susmulkintą česnaką.
  • Brokolius nuplauname ir įmetę į sūdytą verdantį vandenį, apverdame šešias minutes.
  • Į puodą su svogūnais ir t.t. supilame sultinį ir brokolius, paverdame dar dešimt minučių.
  • Tada sutriname blenderiu.
  • Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpdome likusį sviestą, supilame miltus, pamaišome ir supilame pieną. 
  • Maišydami kaitiname, kol masė ims tirštėti ir burbuliuoti (jei kartais atsiras gumuliukų, tai prieš juos irgi panaudokite blenderį.)
  • Sumaišome baltąją ir žaliąją dalis, pabarstome pipirais ir skanaujame. 
Idėja iš čia

Sausainiai su baltuoju šokoladu

Reikės:
~100 gramų miltų
125 gramų sviesto
1 didelio kiaušinio
100 gramų cukraus (naudojau rudąjį)
vieno šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
50 gramų balto šokolado
1 citrinos ir 1 apelsino žievelės
25 gramų avižinių dribsnių


  • Kiaušinį išsukti su kambario temperatūros sviestu ir cukrumi.
  • Suberti sijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir avižiniais dribsniais.
  • Suberti kapotą šokoladą ir tarkuotas žieveles.
  • Sudėti į maišelį, suformuoti dešrą ir pusvalandį palaikyti šaldyklyje
  • Išėmus supjaustyti vieno cm storio riekelėmis, išdėlioti skardoje.
  • Kepti 190 laipsnių temperatūroje apie dešimt minučių.
Laisvai interpretuota pagal Jamie Oliverio receptą iš knygos "Oliverio ministerija"

2012 m. kovo 10 d., šeštadienis

Dietinė vištienos sriuba su brokoliais

Kai pavasaris ir kai norisi ko nors lengvo.

                                                                                    Reikės:
300 gramų vištienos krūtinėlės
100 brokolių žiedynų
100 gramų vertės morkos
100 gramų makaronų
100 gramų poro
1 lauro lapo
1,5 sultinio kubelio (naudojau ekologišką, daržovių)
druskos
pipirų





  • Užkaičiame du litrus vandens
  • Vištieną supjaustome kubeliais, morką juosteliais.
  • Sudedame  į užvirusį vandenį kartu su lauro lapu ir verdame apie penkioliką minučių.
  • Tada įmetam į dvi dalis perpjautą porą ir paverdame dar dešimt minučių ir išimame.
  • Įmetame turimas kubelio dalis, pipirus (naudojau nemaltus)
  • Sudedame makaronus ir brokolius. Dėl pastarųjų taip - jei nepasitikite jais ir bijote rasti kokių nors gyventojų, gretimame puode apvirkite kelias minutes sūdytame vandenyje. Jei visgi jūsų santykiai grįsti pasitikėjimu, tai berkite šiek tiek pasmulkintus žiedynėlius į puodą su būsima sriuba. 
  • Ir dar šiek tiek paverdame (apie dešimt minučių).
  • O valgydami nepamirštame kad ir kokia skani ir dietinė, bet dideliais kiekiais vartojama kalorijų irgi gali "prisukti" :)
Receptas iš čia. Pirmą kartą ragavau pas draugę ir dar ilgai džiaugiausi šia naujai užgimusia mano ir brokolių draugyste, mat iki tol, dažnai su jais netekdavo bendraut,  nebent matyti kaip amerikiečių filmuose jais virtais kankinami vaikai. 


2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Vištienos ir makaronų apkepas

Reikės:
400 gramų makaronų
700 gramų vištienos
300 gramų lydyto sūrio
200 neriebios grietinės (arba grietinėlės)
provanso žolelių 
druskos 
pipirų
keturių skiltelių česnako.

  • Makaronus išverdame.
  • Vištieną supjaustome gabaliukais ir pakepiname.
  • Vištienai baigiant kepti, sudedame pievagrybius ir pakepiname, kol jie suminkštėja
  • Makaronus nusunkiame, sudedame vištieną su pievagrybiais, grietinę, griežinėliais supjaustytus česnakus, 2/3  tarkuoto sūrio.
  • Pagardiname prieskoniais.
  • Sudedame į šiek tiek sviestu ar aliejumi pateptą skardą
  • Kepame apie pusvalandį 200 laipsnių temperatūroje. 
  • Baigiant kepti, užbarstome likusį sūrį. 

2012 m. kovo 6 d., antradienis

Varškės pyragas su persikais

Šitą pyragą labai seniai atradau supermamų forume. Kiek teko kepti, tiek pavyko, tik svarbu sulaukti, kol jis atvės ir tik tada skanauti.

Tešlos pagrindui reiks:
100 gr cukraus
200 gramų miltų
vieno kiaušinio
100 gramų sviesto
vieno šaukštelio kepimo muiltelių

Varškės masei

800 gramų varškės
dviejų pakelių pudingo (naudojau vanilinį)
šaukšto apelsino žievelės (nebūtinai)
100 gramų cukraus
du kiaušiniai
3-4 šaukštai aliejaus
pusė litro pieno

Konservuotų persikų skardinė


  • Sviestą išlydyti, išmaišyti su cukrumi.
  •  Supilti sijotus miltus su įmaišytu šaukšteliu kepimo miltelių, įmušti kiaušinį ir išminkius padėti į šaldytuvą mažiausiai valandai.
  • Kiaušinius ištriname su cukrumi ir aliejumi, sudedame varškę ir gerai išmaišome (arba prasukame blenderiu,masė bus be gumuliukų) . 
  • Kitame inde išmaišome pieną su pudingu, įdedame apelsino žievelės. Viską sumaišome į vieną masę.
  • Atidaromą formą išlipdome šaldyta tešla taip, kad supylus skystąją dalį ji neišbėgtų. Išdėliojame persikus (perpjovę jų puseles į kelias dalis). 
  • Kepame 175 laipsnių temperatūroje apie valandą.
  • Valgome ir krentame nuo kėdės kaip Gustavas

2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Bandelės su lašinukais

Reikės
Miltų
20 gramų mielių
žiupsnelio druskos
dviejų šaukštelių cukraus
300 ml pieno
200 gramų lašinukų
šaukšto kmynų
vieno kiaušinio
pipirų

  • Pieną pašildyti, suberti druską, cukrų, išmaišyti mieles, užberti storu sluoksniu miltų ir palaikyti šiltai apie pusvalandį
  • Kai tešla ims putoti, pridėti daugiau miltų, išminkyti ir palaikyti dar apie valandą šiltai.
  • Lašinukus smulkiai supjaustyti, įberti kmynų, pipirų, pusę kiaušinio. Likusią panaudoti aptepti bandelėms
  • Tešlą dar paminkome, imame po gabaliuką, padarome blynelį, įdedame įdaro ir dedame siūle į apačią. 
  • Skardą šiek tiek pabarstome miltais.
  • Kepame 180 laipsnių temperatūroje, kol pagels (apie pusvalandį ar šiek tiek daugiau)
  • skanaujame.
Aptikta čia