2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Jogurtinis pyragas, kvepiantis apelsinais

Mielo skonio, lengvas ir purutis, prie arbatos, rytinės kavos ar kai norisi ko nors nesunkiai pagaminamo ir skanaus.

Reikia:
Dviejų puodelių miltų
Pusės puodelio apelsinų sulčių
Dviejų šaukštų tarkuotos apelsino žievelės
Pusės puodelio jogurto be priedų
Trijų kiaušinių
dviejų šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
puodelio cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
3/4 puodelio kambario temperatūros sviesto (arba aliejaus)


  • Sviestą išmaišome su cukrumi.
  • Supilame jogurtą, sudedame kiaušinius, apelsino žievelę, vanilinį cukrų ir sultis. 
  • Supilame sijotus miltus su kepimo milteliais. 
  • Išmaišome ir supilame į skardą, pateptą riebalais.
  • Kepame 180 laipsnių temperatūroje ~50 minučių ar kol patikrinus mediniu krapštuku tešla prie jo nebelimpa.
  • Taip, viskas taip paprasta.
  • Skanaujame su kuo tik sugalvojame
Adaptuota iš čia

2012 m. vasario 22 d., trečiadienis

Saldžiarūgštė kiauliena

Ne pirmas mano bandymas susidraugauti su kinų virtuve, tačiau kol kas pats sėkmingiausias. Drakoniškai skanu ir verta išbandyti.

Reikės:
~800 gramų kiaulienos
vieno didelio svogūno supjaustyto smulkiai
vienos paprikos
trijų šaukštų kukurūzų krakmolo
vieno indelio konservuotų ananasų
ketvirčio stiklinės rudojo cukraus
ketvirčio stiklinės acto (naudojau balzamiko)
arbatinio šaukštelio druskos (su kaupu)
trys šaukštai sojų padažo
3/4 stiklinės vandens

  • kiaulieną supjaustome centimetro storio pailgais gabalėliais
  • suberiame į keptuvę su šlakeliu aliejaus ir kepiname maišydami, kol ima skrusti.
  • Nusausiname ananasus
  • Tada užpilame padažą (actą sumaišome su sojų padažu, cukrumi, ananasų sultimis, vandeniu ir druska) ir uždengę troškiname apie valandą ant nelabai kaitrios ugnies arba tiesiog kol mėsa suminkštėja
  • Sumaišome tris šaukštus krakmolo su šiek tiek vandens ir gerai išmaišome. Užpilame ant kiaulienos ir maišydami kepiname, kol viskas ima burbuliuoti.
  • Tada sudedame daržoves, išmaišome, uždengiame ir patroškiname dar dešimt minučių. 
  • Patiekiame su ryžiais
Receptas pasiskolintas iš čia. 

2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Orkaitėje keptas omletas


Savo didžiausiu virtuviniu iššūkiu laikau tobulo omleto iškepimą. Šis omletas, ko gero, padėjo priartėti prie idealo, nors... dar yra kur tobulėti, tuo labiau, kad jam galima naudoti įvairiausius priedus ir taip kiekvieną kartą mėgautis skirtingo skonio patiekalu. Idealus variantas sekmadienio pusryčiams, kai galima niekur neskubant pasidaryti sau pusryčius, kurių nusipelnei. Bet... Labai skanu ir pirmadienio vakarą.

Šį kartą naudojau:
Tris kiaušinius
100 ml pieno
3 šaukštus miltų
pusę vidutinio dydžio svogūno
vieną pienišką dešrelę
šiek tiek sūrio
druskos
prieskonių

  • Svogūnus supjaustome žiedeliais.
  • Dešreles plonom riekutėm. Kartu su svogūnais išklojame ant aliejumi pateptos formos dugno
  • Trynius atskiriame nuo baltymų.  
  • Trynius išplakame, įpylame pieno ir dar paplakame, įdedame prieskonių.
  • Maišydami supilame sijotus miltus.
  • Iki standumo išplakame baltymus ir atsargiai sumaišome.
  • Supilame į formą ir kepame apie 25 minutes 200 laipsnių temperatūroje.
  • Tik ištraukę iš orkaitės apibarstome tarkuotu sūriu.
  • Skanaujame dar šiltą.

2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Bananiniai keksiukai su šokoladu

Silikoninė keksiukų forma pas mane gulėjo dar nuo praeitų Kalėdų, o progos kaip neatsirado taip neatsirado.Ir štai pagaliau pavaišinta skaniais naminiais keksiukais, nusprendžiau pamėginti pati. Taigi už lango siaučiant pūgai, mano virtuvėje sklandė šilti ir jaukūs kvapai. Kiek žinau šis receptas yra nužiūrėtas iš Beatos virtuvės ir šiek tiek patobulintas ar pakeistas. Bet kokiu atveju, labai siūlau pamėginti.


Dvylikai keksiukų reikės:

2 kiaušinių
100 gramų cukraus
150 jogurto ar liesos grietinės (aš naudojau jogurtą)
80 gramų sviesto
200 gramų miltų
1 kupinas šaukštelis kepimo miltelių
3 bananai
50 gramų pieninio šokolado


  • Kiaušinius sumaišome su cukrumi ir jogurtu. Lengvai paplakame, kad viskas susimaišytų.
  • Sviestą ištirpiname, ataušiname ir supylę išmaišome.
  • Miltus išsijojame su kepimo milteliais ir beriame į kiaušinių ir sviesto masę ir viską maišome tol, kol išsimaišo miltai.
  • Į tešlą įpjaustome bananus ir išmaišome
  • Supilame masę į formeles ir į kiekvieną įspaudžiame po gabalėlį šokolado. 
  • Kepame 25-30 min iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.


2012 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Koldūnas vyniotinis

Šis receptas yra puikus dėl trijų dalykų: jam nereikia jokių ypatingų produktų, jis yra nesunkiai pagaminamas ir be proto skanus.Už jį reiktų dėkoti mano vaikystės kulinarinių bandymų įkvėpėjui Gustavui, kurio knygoje šį receptą aptikau ir pirmiesiems jo išbandytojams, kurie patikino, kad tikrai vert pamėginti.

Tešlai:

pusės litro vandens
žiupsnelio druskos
ir miltų tiek, kad suminkyta tešla neliptų prie rankų.


Dar reikia:
500 gramų faršo
1 kiaušinio
trijų morkų
vieno nemažo svogūno
kelių skiltelių česnako
paprikos
vieno kubelio sultinio
pipirų ir kitų prieskonių


  • Į faršą įmušame kiaušinį, įdedame druskos, pipirų.
  • Suminkome tešlą,  plonai iškočiojame ant stalo.
  • Ją padengiame faršo sluoksniu, susukame ir supjaustome gabaliukais aštriu peiliu.
  • Morkas sutarkuojame, svogūnus supjaustome pusžiedžiais, o česnakus - susmulkiname.
  • Pakepiname morkas su svogūnais, sudedame česnakus ir papriką, supjaustytą gabaliukais. 
  • Tada sudedame į puodą ir patroškiname užpylę sultiniu  apie 20 minučių. 
  • Šiek tiek sultinio dar pasilikite, jo gali prireikti, jei sudėjus koldūnus jie nebūtų pakankamai apsemti.
  • Koldūnus apkepiname keptuvėje, kol šiek tiek paskrunda, ir tada sudėję į puodą kartu su daržovėmis, patroškiname mažiausiai pusvalandį.
  • Labai tinka skanauti su grietine.
  • Ir vienus.
  • Nes labai skanu. 

2012 m. vasario 5 d., sekmadienis

Ryžių apkepas su daržovėmis, mėsa ir jogurto užpilu

Apkepai yra gėris. Jie padeda suvartoti viską, kas lieka šaldytuve, nereikalauja aukšto virtuvinio profesionalumo lygio  ir šiaip retai nenusiseka taip, kad nebūtų galima pasidalinti bloge. Kaip pamatysite, dažniau nesigauna jų nuotraukos, ypatingai daromos, kai jau temsta :)

Šis pavyko tikrai puikiai, ir išnyko per dvidešimt minučių nuo išėmimo iš orkaitės.

Viską dėjau iš akies, tai jei atrodo, kad kažko trūksta, tai nesidrovėkite ir įdėkite nuo savęs.
Jei visgi susigundėte gaminti, tai prireiks.

Apypilnės stiklinės ryžių
Pakelio šaldytų daržovių (naudojau morkų, žirnelių, šparaginių pupelių ir žiedinių kopūstų mišinį)
500 gramų kiaulienos faršo
Indelio jogurto be priedų (tiktų ir 300 ml grietinėlės, ją ne taip sutraukia, bet šį kartą rinkausi lengvesnį variantą)
300 gramų pievagrybių
50 gramų lydyto sūrio
vieno didelio svogūno
kelių skiltelių česnako
šaukšto kmynų
druskos
prieskonių


Taigi, pradedam
Ryžius verdame pasūdytame užvirusiame vandenyje apie dešimt minučių (kad nebūtų visai išvirę). Kiaulieną pakepiname ant keptuvės, suberiame žiedeliais pjaustytą svogūną, česnaką ir kepiname. Jei ima skirtis skystis, jį supilame ant nukoštų ryžių. Kepimo skardos dugną išklojame ryžiais, ant viršaus suberiame sluoksnį faršo, galim šiek tiek pabarstyti prieskoniais ar sojų padažu, tada dedame sluoksnį šaldytų daržovių ir pasiruošiame užpilą. Pievagrybius supjaustome plonomis riekelėmis ir pakepiname keptuvėje, kol ima ruduoti. Jogurtą išmaišome dubenėlyje su prieskoniais, kmynais (jis suteikia labai malonų skonį padažui), sutarkuojame sūrį, suberiame pievagrybius, druską, ir išmaišę padengiame gražiu sluoksneliu mūsų apkepą. Kepame apie 40 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

2012 m. vasario 4 d., šeštadienis

Svogūnų sriuba

Ilgokai mąsčiau, kad norėčiau ją išbandyti, nors svogūnų vartotojai dažniausiai pageidauja, kad jie patiekaluose nebūtų matomi, tik galbūt jaučiami. Sriuba pasiteisino puikiai, patroškinti svogūnai maloniai salstelėjo ir tapo puikiu pagrindu sriubai.

Taigi reikėjo:
750 gramų svogūnų
150 ml balto vyno
1/3 stiklinės miltų
2 skiltelių česnako
2 litrų sultinio (originaliame recepte buvo naudojamas jautienos, aš naudojau du kubelius ekologiško daržovių sultinio)
100 gramų sviesto
druskos
prieskonių
lydyto sūrio
batono


Sviestą ant žemos ugnies ištirpiname puode. Svogūnus supjaustome žiedeliais ir supilame į sviestą. Troškiname 25 minutes vis pamaišydami. Supilame smulkintus česnakus ir miltus ir 2 minutes maišydami verdame. Tada pamaišydami supilame sultinį, vyną ir užviriname. Suberiame prieskonius ir voila.
Sriubos receptą pasiskolinau iš čia.

Darydama skrebučius mėgstu naudotis štai tokiu receptu: forminės duonos riekutes supjaustau į keturias dalis, pakepinu sviesto ir aliejaus mišiny santykiu 1:1 dažnai vartydama, kol jie tampa traškūs, iškepusius ištrinu česnako skiltele. Tinka ne tik į sriubą, bet ir vieno kąsnio sumuštinukams. Tokių skrebučių įsidedam į sriubą, užsitarkuojame sūrio ir skanaujame.